Scroll Top

НОВИНИ


ДА ИЗЧИСТИМ ЗАПАДЕН
13 април, 10:00 – 13:00 ч.

Ако си буден гражданин и обичаш чистотата и не можеш да се примириш с боклуците наоколо, те каним да се включиш в ДА ИЗЧИСТИМ ЗАПАДЕН.

Молим гражданите да почистят междублоковите пространства около техните домове.

Доброволци ще почистят парк Розариум и парковете в кв. Прослав.

·         Всеки, който се включи в събитието, може да получи чували и ръкавици от кметството, което се намира на ул. Вечерница 1А (от понеделник до петък от отдел “Екология от 08:30 ч. до 17:00 ч.), или да ни се обади на тел.  032 604 818 – при възможност ще ги донесем на място.

·         За кв. „Прослав“ – от Пенсионерския клуб

Заедно можем да превърнем чистотата в наша кауза, а посланието ни към всички вас е: „Чист квартал – щастливи хора“. Очакваме да бъдете част от събитието и да ни изпратите снимки на почистените пространства.

Благодарим ви!

За ваша информация:

Другите предстоящи събития, организирани от нас, са Детска рециклиада (22 април, 16:00 ч.  – 18:30 ч., парк Ружа”) и честване на Празника на славянската писменост и култура – 22 май, Братска могила.


Включете се в Пролетната рециклиада. Очакват ви много изненади.

На 9-ти март (събота), в парк „Ружа” ще се проведе пролетното издание на нашата рециклиада под мотото „Зелен Западен”. 
Целта е да вдъхновим гражданите да обърнат внимание на рециклирането не само на хартия, но и на пластмаса и текстил, за производството на които се изразходват ценни ресурси като енергия и вода, а депонираните в почвата отпадъци замърсяват почвата, генерират парникови емисии.
Време е да променим нашия начин на мислене, за да редуцираме количеството на отпадъците в сивите и черните контейнери и да увелим това в цветните съдове за разделно събиране. Искаме да допринесем за положителната нагласа у населението към оползотворяването на отпадъците и да възпитаме у младите принципите на кръговата икономика.
Тази година наши партньори са „Булекопак”, „М-Texx“ и „Мева България“. Процесът на рециклиране е и икономически изгоден, защото разходите за оползотворяване на отпадъците е по-малък в сравнение с този, ако трябва да се произведат нови материали.
Ще имате възможност да разговаряте с нас по важните теми и за това как да направим „Западен“ по-чист, по-зелен и по-подреден.
Ще ви очакваме на специално обособения пункт в парк „Ружа“, където ще можете да донесете вашите разделно събрани отпадъци.
За активните граждани сме приготвили подарък – текстилна чанта, алтернативата на найлоновата торбичка, която почти винаги се къса, докато стигнем до дома, но ако я изхвърлим, тя продължава да „живее“ много дълго време в природата. Ще направим и томбола, като победителите ще получат кош за разделно събиране на отпадъци.
Нека да покажем добрия пример и отговорно поведение. Очакваме да станете част от общността на „Западен”, която я е грижа за околната среда.


  ДОБРОТО

не е просто дума, то е множество от действия! Да подготвиш с много любов, съвместно с детето си коледни картички, украси, канелени сладки, а след това да се включиш в благотворителен базар, показва какво „голямо сърце“ имаш. Защото ни е грижа за другите, нуждаещи се от малка искрица надежда за чудеса, случващи се по Коледа! Всички семейства от ДГ“Дружба“ подариха незабравима емоция на малките пациенти от Клиника по детска клинична хематология и онкология. С подготвените индивидуални подаръци за всяко дете и спално бельо се видя красотата на усмивката. Нека носим тази красота и този дух всеки ден от 2024 година!


ПРЕДКОЛЕДНА РЕЦИКЛИАДА – РЕЦИКЛИРАЙ ЗА ЗЕЛЕН ЗАПАДЕН

Район „Западен” в партньорство с „Булекопак“ АД организира ПРЕДКОЛЕДНА РЕЦИКЛИАДАОтправяме покана към всички граждани да участват в инициативата, която насърчава разделното събиране и рециклиране на отпадъци, както и развива екологичния начин на мислене.

Събери отпадъци от хартия и картон – опаковки, кутии, кашони, торбички, листове и др. чисти хартии и ги донеси на 14 декември 2023 г. (четвъртък) на специално организирания пункт на паркинга на парк „Ружа“ в район „Западен“ от 10,30 до 17,00 часа.

Всеки, който предаде своите разделно събрани отпадъци, ще получи подарък – бутилка за многократна употреба или текстилна чанта. Отпадъците са ценен ресурс и освен че трябва да се събират разделно, добре е всички ние да се стараем да намалим употребата на пластмаса и хартия.

ПРЕДКОЛЕДНАТА РЕЦИКЛИАДА ще се проведе под надслов „Рециклирай за зелен Западен, защото наш приоритет е изграждането на по-качествена среда за живот.Детска градина „Дружба“ обявява конкурс за заемане на длъжността „главен учител“.  Кандидатите подават заявление до Директора в срок от 18.10.2023г. до 26.10.2023г. до 13.00ч. в кабинета на ЗАС и прилагат нобходимите документи.


За поредна година ДГ „Дружба“ се включи в Европейската седмица на мобилността.График за лятна работа за седмицата 12-16 юни 2023г.


Оскари и холивудски блясък в ДГ „Дружба“Децата на детска градина „Дружба“ направиха едно сладко пътешествие в света на шоколада. Посетиха Шоколадова фабрика ,, Гайо „, видяха процеса на производството от какаови зърна до шоколадовото блокче. Изработиха си сами шоколад и нарисуваха опаковката. Шоколадът се произвежда от какао,което се добива от плодовете на дървото Theobroma cacao, живеещо в Южна Америка. Theobroma oзначава,,храна за боговете“.


Сурва, сурва-традицията е жива! Този път родители , деца , с наставничеството на учителите се потопиха в магията на изработването на сурвачка. Инициативата на Кметството на Район Западен преплете благотворителна кауза за деца , лишени от родителска грижа от Дом“Мария Луиза“ с вярата, че българското културно наследство ще бъде запазено! Изборът на най-красивата сурвачка не бе лесен , но три деца от I“А“, III“А“, и IV“А“ групи от ДГ“Дружба“ бяха отличени с призови места! Адмирации за Анастасия, Михаела и Димитър, а всички участвали ще получат грамоти!  Нека спазването на традициите е начин на живот! Топли, светли и по-български празници!


Срещата ще се проведе на 21.12.2022 от 17.30ч.


Децата от Четвърта “а” и  “б” групи на ДГ “Дружба” се включиха в програма на коледния празник в район Западен – “Под светлините на елхата” . Те откриха програмата, представиха ни достойно и получиха заслужени аплодисменти. Всички деца и родители се забавляваха и успяха да усетят коледния дух благодарение на нашите таланти. Пристигането на Дядо Коледа, тържественото запалване на елхата и последвата заря засилиха чувството на еуфория и всеобща радост. За децата бяха поднесени лакомства, а възрастните отпиха по глътка вино за здраве.


Доктор Искрен Красимиров впечатли отново със своето представление. Децата с лъвски скок влязоха в ролята  на Васил Левски  и  на Райна Княгиня.
ДГ „Дружба“, град Пловдив, район Западен
ОБЯВЯВА СВОБОДНО РАБОТНО МЯСТО
ДЛЪЖНОСТ: ПОМОЩНИК ВЪЗПИТАТЕЛ
БРОЙ СВОБОДНИ МЕСТА: 1
МЯСТОТО Е СВОБОДНО, СЧИТАНО ОТ: 2022-09-02
МЯСТО НА РАБОТА: ДГ „ДРУЖБА“  УЛ.“ПЕПЕЛАША“8
ОБРАЗОВАНИЕ: средно общо
СПЕЦИАЛНОСТИ И КВАЛИФИКАЦИЯ:
ИЗИСКВАН ТРУДОВ СТАЖ:
ДРУГИ:
РАБОТНО ВРЕМЕ: пълно
НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ
-Заявление за заемане на длъжността
-Професионална автобиография
-Копие от документа удостоверяващ завършена степен на образование и квалификация
-Справка за придобития стаж и професионален опит – препис-извлечение от трудова книжка или трудова книжка /копие/
ВИД ТРУДОВ ДОГОВОР: неопределено време
ДОКУМЕНТИ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ЩЕ СЕ ПРИЕМАТ
ОТ: 2022-08-30
ДО: 2022-09-01
В СГРАДА НА: ДГ „Дружба“, град Пловдив, район Западен
Адрес: УЛ.“АТОН“1
Телефон: 0884202499
Забележка!
Свидетелство за съдимост(ако кандидатът е прекъснал повече от 6 месеца трудово правоотношение)/копие/ и
Карта за предварителен медицински преглед, във връзка с кандидатстването за обявената длъжност (ако кандидатът е прекъснал поне
3 месеца трудово правоотношение)/копие/ се изискват от кандидата, който ще бъде назначен на обявената длъжност,
дата на подаване: 2022-08-30


Формирането на защитни механизми при децата за съхраняване и безопасност при движение по пътищата е приоритет за детската градина. Ето защо днес в присъствието на полицаи припомнихме правилата по БДП.


На добър час, „Слънчеви зайчета“! Детска градина „Дружба“ изпрати подготвителната си група, които наесен ще са ученици.


Детска градина „Дружба “ тържествено изпрати своите „Пчелички“

На добър час, „Пчелички“, много успехи по пътя на знанието!


Днес-22 март отбелязваме Световния ден на водата. Трио „Анди представи ДГ“ ДРУЖБА „, с мисълта безкрайния ни дом да бъде запазен!


„И нека горе са главите ни, щом чуем българския химн, и нека вярата в душите ни гори със плам неукротим!“

Честит Ден на народните будители!Заповед на МОН за ваканциите през 2021-2022 учебна година


    Министерство на образованието публикува насоки за обучение през новата учебна година в епидемиологична ситуация:

Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата през учебната 2021-2022 година (публ. 08.09.2021 г.)


С празничен концерт изпратихме бъдещите първокласници. Пожелаваме им много щастие, късмет и успехи в училище!


Уважаеми родители,

   Във връзка с отсъствията на децата и заплащането на такси през летния период ви напомняме, че ако подадете декларация, че детето ще отсъства през целия месец юли или август в срок до 5 работни дни преди приключването на месеца предхождащ този през, който детето ще отсъства, ще бъдете освободени от такса за съответния месец.

Декларация юли и август


На гости на децата от „Дружба “ беше Маргаритка и разказвачът на приказки. С весели истории, песни и караоке и игри децата се забавляваха чудесно.


С много песни, танци, весел карнавал, игри и хвърчила децата в ДГ „Дружба “ отбелязаха своя празник 1 юни- Денят на детето.


На вниманието на родителите на деца записани в подготвителна група на детската градина.

Отсъствията на децата от подготвителните групи, се извиняват по желание на родителите с уведомление до директора на детската градина.


Деца и родители съвмесно разкрасихме двора на детската градина с красиви цветя, цветни алпинеуми и градински кътчета.


Децата от ДГ „Дружба“ отбелязаха с весел празник и много гости традиционните пролетни празници Лазаровден, Цветница, Великден и Гергьовден.Забавляваха се с песни, танци, хора, правиха венци от върбови клонки и традиционни великденски курабийки.


На вниманието на родителите на деца записани в подготвителна група на детската градина.

В периода 12 април- 30 април 2021г. отсъствията на децата, записани за задължително предучилищно образование са допустими по желание на родителите след писмено уведомяване на директора. Отсъствията ще бъдат извинени.

Заповед на министъра на образованието и науката от 07 април 2021г.


Важно за родителите

относно условията и реда за предоставяне и изплащане на средства от държавния бюджет за компенсиране на разходите, извършени от родителите за отглеждането и обучението на децата, които не са приети в държавни или общински детски градини или училища поради липса на свободни места.


На вниманието на родителите на деца записани в подготвителна група на детската градина.

В периода 1 март- 31 март 2021г. отсъствията на децата, записани за задължително предучилищно образование са допустими по желание на родителите след писмено уведомяване на директора. Отсъствията ще бъдат извинени.

Заповед на министъра на образованието и науката от 26.02.2021г.


Във връзка с изпълнение на дейностите по проект BG05M2OP001-2.010-0001 „Квалификация за професионално развитие на педагогическите специалисти“ (IV кампания с период – 01.10. 2020 г. – 03.10.2021 г.)  се предоставя възможност на педагогическите специалисти, участвали в обучения от предходни кампании да се включат в предстоящи обучения до края на  изпълнение на проекта без ограничения по отношение на броя  и съдържанието на обученията и  включване в групите за обучения на повече от 10% педагогически специалисти  над 54 годишна възраст.

Линк към сайта на проекта -https://teachers.mon.bg


На вниманието на родителите на деца записани в подготвителна група на детската градина.

В периода 1 февруари- 28 февруари 2021г. отсъствията на децата, записани за задължително предучилищно образование са допустими по желание на родителите след писмено уведомяване на директора. Отсъствията ще бъдат извинени.

Заповед на минитъра на образованието и науката от 29.01.2021г.


На вниманието на родителите на деца записани в подготвителна група на детската градина.

Ако желаете детето да отсъства в периода от 04.01.2021г. до 31.01.2021г. се подава писмено уведомление до директора на детското заведение. Отсъствията ще бъдат извинени.

Заповед на министъра на образованието и науката от 30.12.2020г.


Заповед на министъра на здравеопазването за изменение и допълнение на заповедта от 25.11.2020г.


Заповед на министъра на здравеопазването от 25.11.2020г.


Проект # ЗАДОБРОТО

С благодарност към нашите герои в бяло, затова, че са там и  че се грижат за нас децата от група „Пчелички“ се включиха в проекта #ЗАДОБРОТО!

„Да имаш голямо сърце не тежи, само помага…“


 По случай Европейската седмица на мобилността децата от Детска градина „Дружба“ се влючиха в празника организиран в Район Западен с рисунки по асфалта, йога, игри и музика. Децата се прибраха с много награди , а второ и трето място спечелиха Диляна и Каролина от група Мечо Пух.


За поредна година Детска градина „Дружба“ се влючи в Европейската седмица на мобилността, която тази година е под мотото „Остани жив! Пази живота!“. В детската градина беше организиран „Ден на безопасността на пътя“. На гости на децата бяха инспектор Ботьо Гиргинов, КАТ пътна полиция Пловдив.


Уважаеми родители,

   За всички нас предстои една необичайна учебна година, изпълнена с предизвикателства и отговорности. Разчитаме на вас да бъдете сътрудници на екипа на Детска градина „Дружба“ и помощници в поддържане на добър психоклимат. Родителите са водещ авторитет за децата си и имате основна роля за изграждането на трайни хигиенни навици и поддържането им.

За да улесним съвместната ни работа и осигурим възможно най-безопасните условия за пребиваването на децата ни и персонала в детската градина очакваме да се запознаете с  НАСОКИТЕ И ПРАВИЛАТА ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ НА РАБОТАТА НА ДЕТСКА ГРАДИНА“ДРУЖБА“ ПРЕЗ УЧЕБНАТА 2020-2021 ГОДИНА В УСЛОВИЯТА НА COVID-19. 

Успешна учебна година! Нека бъдем здрави и отговорни!


Спорна и успешна нова учебна година на всички деца- малки и големи, на всички учители и родители! Пожелаваме ви много здраве, сили, късмет и успех!
На добър час!


ЗАЕДНО  МОЖЕМ  ПОВЕЧЕ

         УНИЦЕФ  посвещава месец юни на родителите. И, тъй като през тази година месецът е в контекста на COVID-19, трябва да отдадем заслуженото на всички превърнали кризата във възможност за семейството си.    Поддържайки хармонична атмосфера, постигнаха емоционална сигурност. Успяха да предпазят децата в тази ситуация на пандемия чрез разнообразни дейности. А учителите предадоха собствената си увереност, че скоро ежедневието ще върне обичайния си ритъм. Въпреки лошите страни на цялата създадена ситуация , именно това бе перфектното време, заедно родители и деца да се насладят на всички игри и занимания, за които обикновено няма време.

На учителите още веднъж бе доказано, че има страхотни семейства, които в извънредната ситуация положиха и извънредни усилия, за да се чувстват най-милите им същества комфортно. Макар изолирани педагозите оценяваха високо всяка потърсена подкрепа.

Благодарим за родителското доверие! Осъзнаваме трудностите на съвремието и знаем, че само ЗАЕДНО МОЖЕМ  ПОВЕЧЕ!


Уважаеми родители,

   Във връзка с отсъствията на децата и заплащането на такси през летния период ви напомняме, че ако подадете декларация, че детето ще отсъства през целия месец юли или август в срок до 5 работни дни преди приключването на месеца предхождащ този, през който детето ще отсъства, ще бъдете освободени от такса за съответния месец.

Декларация


Мерки за организиране дейностите в ДГ „Дружба“ след въстановяване приема на деца

Правила за работа


Информирано съгласие за родителите, които желаят децата им да се върнат на градина.


Уважаеми родители, 

    Уведомяваме Ви за промяна в Графика на дейностите за 2020 календарна година съгласно Наредбата за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски ясли и детски градини на територията на община Пловдив.

Zapoved_20OA535ot18_03_20_Grafik_priem2020_DZ

gr_dejnosti_Naredba_priem_DZ_2020_с_корекции_zapoved


Уважаеми родители и колеги,
във връзка с извънредната ситуация в нашата страна, Ви уведомяваме, че РЦПППО – Пловдив предприема следните действия, с оглед осигуряване на допълнителната подкрепа на децата и учениците със специални образователни потребности:
1. Ежедневни беседи по отношение на безопасността в условия на епидемия и смисъла на обявеното извънредно положение.
2.Консултиране на родителите относно възможностите за оказване на допълнителна подкрепа на деца със специални потребности в условията на карантина
3. Предоставяне на възможност на родители, деца и педагози до виртуална среда, с разработени от РЦПППО – Пловдив индивидуални работни листове, както и работа във виртуална класна стая, ползване на образователни ресурси (изброени по-долу)
4.Индивидуализирана подкрепа според технологичните възможности и ресурси на семействата.
5.Ежедневни оперативки на педагогическия персонал, чрез конферентна връзка в онлайн платформа.
6.Ежедневна отчетност на дейностите по оказване на допълнителна подкрепа.

Горещ телефон за връзка: 0878138201
Примерни онлайн ресурси:
https://bg.khanacademy.org/

http://elasnas.bg/page/software

http://www.prosveta.bg/elektronni-varianti

https://priobshti.se/c…/za-specialisti/terapevtichni-resursi

http://www.prosveta.bg/demo-gradini

https://izdatelstvo-slovo.com/eBook/online/

https://www.dechica.com

https://www.manicheta.com/moi_igri.htm

http://bg.igames9.com/detskie/

https://sales.anubis-bulvest.com/teachers/selectUserType…

https://welcome-idea.eu/…

https://www.sopbg.org/learn…

http://uchabulgarski.bg/

www.facebook.com -/Приобщаващо образование

Помощни материали – обмен и взаимопомощ

С уважение,

Екипът на ДГ „Дружба“ – Пловдив


              Уважаеми родители,

Във връзка с обявеното от Народното събрание извънредно положение в страната, всеки от нас е длъжен да прояви най-висока степен на отговорност към обществото. Нека запазим спокойствие и да предприемем всички необходими мерки, които се предлагат от Националния оперативен щаб и се прилагат от правителството на Република България.
Най-важната ни мисия днес е да опазим живота и здравето на нашите деца, на възрастните хора, на всеки човек.
Това, което ни се случва, води до промени във всички дейности на обществото, включително и в образователния процес.
Живеем в технологичен свят, който ни предоставя решения за бърза и надеждна комуникация. Сега тези възможности може да подпомогнат учебния процес и да допринесат за пълноценното прилагане на един нов подход към образованието. Дигитализацията е начинът учебно-възпитателната работа да не прекъсва.
Образованието в дигитална среда може да бъде приложено успешно само с Вашата подкрепа и в непрекъснато партньорство с педагогическите специалисти и ръководството на Вашето училище. Всички алтернативни варианти за учене и преподаване от разстояние могат да бъдат използвани. Става дума за електронни платформи за синхронно и асинхронно обучение, онлайн обучение в реално време и електронна комуникация. Подходящи са и електронните варианти на учебници, електронно четимите учебници, както и електронните ресурси на редица доставчици.
Комуникацията е възможна и чрез електронните дневници, електронна поща, социални мрежи и други, при което на учениците в домашни условия ще се оказва дистанционна подкрепа за самоподготовка и упражнения.
Един от положителните резултати на дигитализацията е подобреният обмен на информация между учители и родители. Тя позволява да се засилят процесите на двупосочна комуникация, което ще подобри взаимоотношенията между семействата и училището, ще внесе повече разбиране и толерантност.
За пълноценно прилагане на обучението от разстояние през идните дни е желателно да бъдат изпълнени следните препоръки:
• Следете постоянно информацията, която изпращат учителите на Вашето дете;
• Осигурете тиха и спокойна среда, където детето да се настани удобно и да може да се съсредоточи върху комуникацията с учителя и усвояването на учебния материал;
• Подгответе налично електронно устройство и при възможност – свързване с интернет;
• Съдействайте на педагогическите специалисти за изпълнение на инструкциите и задачите, които поставят;
Ето и някои практически съвети, с изпълнението на които ще допринесете в значителна степен за постигане на общите цели:
• Обсъждайте с детето си какви са неговите задачи за деня и следете за изпълнението им.
• Насърчавайте детето да бъде активно.
• Препоръчително е да осигурите присъствието на възрастен по време на учебния процес от разстояние.
• Съдействайте на по-малките деца с наличната техника, осигурете им възможност да гледат уроците по БНТ
• Споделяйте информация за проблема и насърчавайте Вашите по-големи деца да вземат отговорни решения и да ги прилагат по отношение ограничаване на физическите контакти с приятели и връстници.
• Поддържайте интензивна комуникация с учителите. Споделяйте затрудненията, които срещате, за да намерите заедно най-доброто решение.

Нека бъдем добронамерени, сплотени и да си сътрудничим в името на най-добрия интерес на детето.

С уважение,

Екипът на ДГ „Дружба“ – гр. Пловдив


заповед за медицински бележки
Ден на розовата фланелка 2020
   Деца и учители се включиха в деня на розовата фланелка посветен на осъзнаването  и превенцията на тормоза в училище. Тази година девизът е „Lift each other up“ или „Заедно нагоре“, а глобалното лого е излитаща нагоре ракета.
Върви с мен!

За поредна година детска градина „Дружба“ се включи в „Европейската седмица на мобилността 16-22 септември“ със разнообразни събития. Децата споделиха своите идеи за разумно придвижване с по-малко използване на моторни превозни средства. Техните рисунки посетиха много работни места с послание за безопасно ходене и колоездене и ползите за околната среда, здравето и семейния бюджет. Всички се включиха в  пешеходна разходка до Розариума под мотото „Аз съм дете- пази ме!“

Откриване на учебната 2019-2020 година

Честит първи учебен ден на всички малки възпитаници на Детска градина „Дружба“ и на техните родители! Пожелаваме на децата една весела учебна година с много емоции, вълшебстава, усмивки, добри приятели и много нови знания и умения!

16. септември 2019 г.
Начало на новата учебна година!
Седмицата на пожарната безопасност
   Екип от Първа районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”, водени от началника си главен инспектор Васил Димов посетиха детска градина „Дружба“, филиал „Първи юни“. Визитата им бе част от програмата по повод Седмицата на пожарната безопасност.
Пожарникарите изненадаха малки и големи като пристигнаха с пожарна кола с влючени сирени и светлини. Огнеборците разясниха как трябва да се действа при възникването на пожар и симулираха  извънредна ситуация, при която децата бяха евакуирани от сградата.
Покана за дискусия „Агресията на децата“
На добър час!
Великден 2019 Г.

По традиция на Велики четвъртък децата от ДГ “Дружба“ задружно боядисаха великденските яйца. В  шаренето на яйцата се включиха и кмета на район „Западен“ Димитър Колев и главен експерт Образование и култура Веселина Балджиева, гост беше и директора на ДГ “Светла“ Людмила Тошева. Децата поздравиха всички с артистични изпълнения на песни и танци и пожелаха весели Великденски празници.